Blog yazılarına ve bunları okuyan ziyaretçilerinizin olması aslında herkesi birer yazar yapmakta. Geniş internet olanaklarını kullanarak bir blog oluşturmak aslında çok kolay. İşin zor ve vakit alan kısmı her zamanki gibi içerikte saklı.
Yazılarınızın izleniminizi arttıracak 10 önerimiz var. Yazılarınızın daha büyük kitlelere ulaştırabilmek için gerekli 10 önemli nokta. Önem derecesine göre sizin için sıraladık.
10. Başlangıç olarak aynı konuda 5 farklı makaleye ihtiyacınız var
Uzman olduğunuz konuyla ilgili makaleler oluşturmak aslında keyifli bir iş. Bunların paylaşılması aşamasında blog sahibi olmalıyım dediğiniz zaman aynı konuda yazılmış en azında 5 farklı makaleye sahip olmanız gerekli. Tek bir makale ile de bu sürece girmek mümkün fakat ziyaretçilerinize değer verdiğinizi göstermek, aradıklarını bulabilmelerini saplamak için 5 makaleye ihtiyacınız var.
En kısa makalenin 500 kelimeden olulaşabileceğini kabullenirsek konunuzla ilgili 2500 kelime kaleme almanız gerekiyor. Ayırabileceğiniz vakte bağlı olarak 2 saati geçmeyecek bir hazırlık sürecinden bahsediyorum aslında. Daha önceden de hiçbir yayınınızın olmaması durumunuzu kolaylaştırmakta. Daha uzun vakit ayırmak ve daha güzel yazılar çıkartmak ise sizin elinizde.
9. Hergün yazı yazmaya ve paylaşmaya özen gösterin
Hepimiz için zaman oldukça kısıtlı. Aslında en kıymetli olgumuz zaman. Fakat başarılı bir blog yazarı olmak için ilk şart zaman ayırmak ve önem vermek. Her gün yazı yazma alışkanlığı oldukça önemli. Her yazdığınız yazıyla birlikte kendinizi de geliştirdiğiniz göreceksiniz. Bu süreçte zaten blogunuzda gelişecektir.
Sürekli olarak aynı konudan yazmak zorunda değişsiniz. Fakat yakın konuları ele almanız bir bütünlüğü yakalayabilmeniz için önemli.
8. Konunuzla ilgili güzel blog isimleri seçmeye önem verin
İnsanlar için akılda kalıcı ve yanlış anlamaya imkan vermeden aktarılabilecek blog isimleri oldukça önemli. Zor telafuz edilen ve akılda kalıcılığı olmayan isimlerin seçilmemesi, seçilmiş ise en kısa sürede farklı bir isimde yayın hayatına devam edilmesini öneriyorum. Her ne kadar isim değişikliklerinde arama motorları sil baştan adresleseler de hatanın neresinden dönülse kardır diyerekten doğru bildiğimiz şekilde ilerlemek gerekli.
Alan adı kaydıyla ilgili alanadikaydi.org kesinlikle güzel bir isim (Bknz. Madde 6). Blogspot'tan alınacak blog isimlerininde aynı şekilde alınması için hiçbir engel yok. Tek fark blogspot.com uzantısının sonuna eklenmesi ve .org kısmının atılmasından ibaret olacaktır.
7. Diğer bloglardaki yazıları yorumlayarak işe başlayabilirsiniz
Cem Yılmaz'ın kaynağı insan ve yaşam. Yani esprileri için kaynak arayışına ihtiyacı olduğunda yapması gereken insanlarla bir araya gelmekmiş sanırım. Kendi ağzından duymuştum. Yeni yazarlar olarak sizlerinde ihtiyacınız olan konunuzda yazılmış olan farklı makaleler olmalıdır. Farklı kişilerin oluşturdukları bulabildiğiz kadar fazla makale inceleyin.
İncelediğiniz makalelere de katkıda bulunmak için yorumlayın. Yazan kişilere olan borcunuzu en azından yorum yazarak göstermek gerektiğini lütfen unutmayın. Yazdığınız her bir yorum sizinde aklınıza işlenecek ve sizi geliştirecektir. Yazı yazmaya yazılanları yorumlayarak başlayabilirsiniz. Yorum yazabilmek için anlamanız gerekiyor. Anlamanız içinde dikkatli okumanız. Okumakla işe başlayın ama yorumlamayı da kesinlikle ihmal etmeyin.
Birçok blog sitesi yaptığınız yorumlarla birlikte referans bırakmanıza izin vermekte. Bu referanslarda oldukça güzel işinize yarayacaktır.
6. Blog yazılarınızda diğer blog yazılarına referanslar verin
Daha önce yazdığınız veya kardeş sitelerde yazılmış yazılara yeni makalelerinizden referans verin. Böylece eski makaleler nefes alır, yaşarlar. Yazıları arşiv olmaktan çıkartın ve değer verdiğinizi yeni makalelerinizde değinerek gösterin.
Bunu sonucunda ziyaretçileriniz konu hakkında diğer referans verilen yazılarıda inceleme fırsatı bulacaktır. Yazdığınız her bir makale ayrışmaktan kurtulup bir bütünün parçası olacaktır. Konuyla ilgili farklı bloglardaki yazılara referans vermekte yazınızın değerini eksiltmez, aksine değerlendirir. Yazılarınızda verebildiğiniz kadar fazla referans vermek sizin elinizde. Ziyaretçilerinizden önce yazılarınıza siz değer verin.
5. Ziyaretçilerinize değer verin, yorumlarına da sitenizde yer verin
Sürekli ziyaretçi kazanmak için ziyaretçilerinize değer verdiğinizi, fikirlerinin önemli olduğunu hissettirin. Blog yazılarınıza yorum yapılmasına izin verin. Her ne kadar günümüzde yorum formları spam amaçlı kullanılsa bile zor olanı başarıp ziyaretçi yorumlarını kontrollü olarak yayınlamanız gerekiyor.
Bloglarda karşılıklı iletişim yapılan yorumlar sayesinde olmakta. Yorumlara yanıt vermek, sorulan soruları cevaplamak blog makalenizin nefes almasını, ölmeden hayatta kalmasını sağlar. Aslında yapılan yorumlara göre makalenizi geliştirmekte sizin elinizde. İhtiyacınız olan sadece birazcık daha zaman.
4. Her zaman en başarılı makalelerinizi farklı sitelerde yer verin
Haftalık veya aylık bazlı olarak belli bir konuda makalelere yer veren siteleri incelemenizi tavsiye ederim. Yurt dışında isfullofcrap.com bu tarz bir site. Tanıtımlarınızı en başarılı bulduğunuz makaleniz üzerinden yapın. Sizi popüler yapacak olan ziyaretçilerinize ulaşmak için tanıtımlarınıza önem vermelisiniz. Konunuzla ilgili popüler siteleri takip etmek zorundasınız. Mümkünse bu tip sitelerde kendi makalelerinize de yer bulmaya çalışmalısınız. Sitenin sorumlularıyla iletişime geçmenin bir yolunu bulun ve kendinizi ifade edin.
3. Blog sitenizi blog arama motorlarına kayıt ettirin
Sadece 5 dakika vakit harcayarak sitenizi birkaç blog arama motoruna kaydını yaptırabilirsiniz. Burada önemli olan nokta popüler blog arama sitelerine üyelik kaydınızı yaptırmanız ve mümkünse bilgilerinizi güncel tutmanız. Başlangıç olarak birkaç ziyaretçi gelsede blog yazılarınızın sayısı arttıkça bu tip sitelerden makalelerinize ulaşacak ziyaretçi sayınızda artacaktır.
Mesela Java teknolojileriyle ilgili blog yazılarını kendi üzerinde yayınlayan javablogs.com adresini incelemenizi tavsiye ederim. Üyelik oldukça kolay, yazılarınızın eş zamanlı olarak sitede yayınlanmasını sağlıyorlar.
2. Makalenizi farklı popüler sitelerde yayımlatın
Sadece kendi blog sitenizde yayınlanan makalelerin izleyici kitleleri sizin blog ziyaretçileri ile sınırlıdır. Tüm kullanıcılarının makalelerine ev sahipliği yapan ücretsiz makale yayımlama sitelerinde de makalelerinizi izleyicilerin beğenisine sunmalısınız. Burada önemli olan nokta makalenizin konusuyla ilgili popüler bir paylaşım sitesi seçmek ve tabiki makalenizin yayınlanmasını sağlamak. Bu şekilde hizmet veren sitelerden birkaçı; ceviz.net, bildirgec.org ve tabiki java.name.tr
Böyle bir arayışın size faydası ise yazınızın imzasında veya içeriğinde geçen blogunuzun referansları olacaktır. Yazınızın ziyaretçilerini kendi blogunuzu duyuracak ve blogunuza ziyaretçi desteği sağlayacaksınız. Yayımladığınız makaleler popüler oldukça sitenize referans veren sitelerinde popülerliği artacak, arama motorları ise bu durumları kaçırmadan değerlendirmeye alacaktır.
1. Uzman olduğunuz konuda daha fazla makale yazmaya çalışın
Şimdiye kadar maddelediğimiz tüm başlıklar blog ziyaretçilerinizi arttırmaya yönelik püf noktalardı. Aslında gelen ziyaretçilerin görmek istedikleri güzel kaleme alınmış faydalı makaleler ve teknik yazılar olacaktır. Ziyaretçilerinize istediklerini verebilirseniz sürekli bir ziyaretçi kazanmış olursunuz. Belirli aralıklarla ziyaretçilerinizin blogunuzu ziyaret etmeleri istenen sonuçtur aslında. Söylemek istediğim konusunda başarılı fazla sayıda makale ziyaretçilerinizi blogunuza bağlar ve size sürekli ziyaretçi kazandırır.
Konusunda başarılı 50 farklı makale bence istediğiniz ziyaretçi kitlesini sitenize bağlayacaktır. Bu kadar makalenin yazılması vakit alabilir ama zaten blogların amacı da uzun sürede başarı yakalamak değil midir?
Blog Trafiğinizi Arttıracak 10 İpucu
✔
fcwesh
Nisan 17, 2012
Blog Trafiğinizi Arttıracak 10 İpucu
fcwesh
5.0
stars based on
35
reviews
Blog yazılarına ve bunları okuyan ziyaretçilerinizin olması aslında herkesi birer yazar yapmakta. Geniş internet olanaklarını kullanarak bi...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)