Yapay zeka onu 'tanı'dı!



Yapay zeka onu 'tanı'dı!


Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Bilişsel ve Davranışsal Bilimler için Bilgisayarlı Anatomik Tekniklerin Standardizasyonu (SoCAT) beyin görüntüleme laboratuvarı, yapay zeka ve makine öğrenimi kullanarak, erken dönem alzheimer hastalığı tanısını yüzde 80 doğrulukta koymayı başardı.

Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Tıp Fakültesi'nde düzenlenen basın toplantısında, alzheimer hastalığının yaşam kalitesini bozan, gecikmiş tanı nedeniyle tedavisi zor ve hasta yakınlarını da olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu, ''dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını'' söyledi.
Hastalıkta erken tanının yaşam kalitesini tümüyle geri kazandırdığını belirten Yılmaz, böyle önemli bir hastalığın ön tanı çalışmasının Türkiye'de ilk kez Ege Üniversitesi'nde yapılmasının kendilerini gururlandırdığını söyledi.

''Yapay zeka ve makine öğrenimini kullanarak hastalığın erken tanısını yüzde 80 doğrulukta başardığı'' bildirilen projenin yürütücüsü Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Saffet Gönül de gelişmiş ülkelerde nüfusun yaşlanması ve ömür uzaması nedeniyle alzheimer ve benzeri bunama hastalıklarının artış gösterdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Gönül, Türkiye'de 400 bin alzheimer hastası olduğunu, bu sayının 2050 yılında 2,5 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini vurguladı.
İlaçların sadece hastalığın erken döneminde etkili olduğunu belirten Gönül, doğru alzheimer tanısının zaman alıcı ve pahalı olduğuna dikkati çekti.
Özellikle yaşlılık dönemi depresyonu ile alzheimer hastalığının ayırıcı tanısının tam olarak yapılamadığını belirten Gönül, ''Erken tanının çok önemli olduğu bu hastalıkta, yapay zeka ve makine öğrenimini kullanarak hastalara erken tanı koymayı başardık. İlk kez poliklinik başvurusunda bulunan, unutkanlık şikayeti olan hastaların MRI ile yapılan çekimleri yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanan bir bilgisayar ile değerlendirildi. Aynı hastalar kullanılan diğer yoğun değerlendirme sürecinden de geçirildi. Konulan tanı yüzde 80 oranında benzerlik göstermekteydi'' dedi.

DAKİKALAR SONRA SONUÇ
Araştırma sonucunun yakın bir gelecekte, polikliniklere unutkanlık şikayetleri ile başvuranların alzheimer tanısının, MRI çekimden dakikalar sonra konulabileceğini gösterdiğini ifade eden Gönül, böylece hastaların erken dönemde vakit kaybetmeden doğru tedaviyi almasının sağlanacağını bildirdi.
Prof. Dr. Gönül, yöntemin bir diğer avantajının da alzheimer riski taşıyan bireylerde yaşla ilgili gerçekleşen değişikliklerin hastalığa benzer olup olmadığının belirlenmesi olduğunu vurguladı.

Gönül, 2017 yılında programı kullanıma açmayı planladıklarını, herhangi bir ilden çekilen MRI görüntülerinin internet üzerinden kendilerine iletilmesi halinde dakikalar içinde sonucu geri gönderebileceklerini belirtti.