Facebook, 'yüz tanıma' firması Face.com'u satın aldı



Facebook yüzünüzü tanıyacak

Sosyal iletişim ağı devi Facebook, 'yüz tanıma' teknolojisi uzmanı Face.com şirketini satın almaya karar verdi.

'Etiketleme', Facebook'un popüler özelliklerinden biri, fakat 'kişisel gizlilik' savunucuları bu teknoloji konusunda endişeli.

Face.com'un yazılımı, Facebook kullanıcılarının yükledikleri fotoğrafları tarayıp, 'etiketlemek' isteyebilecekleri arkadaşlarının bir listesini çıkarıyor.

Sosyal iletişim ağı, satın almanın Facebook'un mevcut yüz algılama ve tanıma sisteminde bir değişiklik olacağı anlamına gelmediğini açıkladı.

Bir Facebook sözcüsü, BBC'ye yaptığı açıklamada "Facebook kullanıcıları, arkadaşlarıyla fotoğraf ve hatıralarını paylaşmayı seviyor, ve Face.com'un teknolojisi en iyi fotoğraf deneyimini gerçekleştirmekte yardımcı oluyor" şeklinde konuştu.

"Bu alışveriş, dünya birincisi bir ekip ile köklü bir teknoloji sağlayıcısını bir araya getiriyor."

İngiliz kampanya grubu Privacy International, 'teknolojinin olası gizli tehlikeleri' konusunda uyarıda bulundu.

Kurumun iletişim başkanı Emma Draper, BBC'ye "Facebook dünyanın en geniş ve en hatasız yüz tanıma veritabanını kurma sürecinde, ve bu çok büyük bir sorumluluk" şeklinde konuştu.

"Bu bilgilerin ne şekilde saklandığı ve bilgilere kimlerin erişimi olacağı konusunda çok ciddi korumaların olmasını istiyoruz. Özellikle de Facebook bu işten para kazanmaya başlarsa".

Face.com, Tel Aviv'in Rothschild Bulvarı'nda, 11 çalışanı olan bir başlangıç firması.

Bulvar, yerel olarak Silikon Bulvarı olarak da biliniyor.

Şirket konu hakkında internet sitesi üzerinden, "Facebook'la beraber çalışarak, ve onların ekibine katılarak, tüketicilerin kullanacağı inanılmaz ürünler yapmak için daha çok şansımız olacak. Yapmak istediğimiz şey de hep bu oldu" açıklamasını yaptı.

İlk ürünü 2009'da piyasaya sürülen Face.com, aynı zamanda Photo Finder, Photo Tagger ve CelebrityFindr gibi üçüncü parti uygulamaları da destekliyor.
Facebook son zamanlarda mobil ve fotoğraf paylaşımlarına karşı büyük bir ilgi gösteriyor.

Nisan ayında 1 milyar dolara Instagram'ı satın aldı, ve birkaç hafta sonra fotoğraf paylaşım telefonu Camera'yı pazara çıkardı.

İki uygulama da kullanıcıların fotoğraflara filtre eklemelerini ve başka ayarlamalar yapmalarını mümkün kılıyor.

BBC Türkçe