Google SEO



SEO (Search Engine Optimization), yani Türkçesi ile arama motoru optimizasyonu, arama sonuçlarında web sitenizin üst sıralarda çıkmasını sağlayan yöntemlere verilen isim. Arama motoru optimizasyonu artık başlı başına bir uzmanlık dalı haline gelirken, bu amaçla verilen hizmetler de artık yeni bir sektör kolu durumuna geldi.
Arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin belli bir arama motorunun önem verdiği kriterlere uygun özelliklerle donatılması ve site arama performansını artırıcı yöntemlerin uygulanması ile gerçekleşiyor.
Şu an İnternet arama motorları arasında en ünlüsü ve pazarın hakimi konumundaki Google için yapılacak optimizasyon, aslında tüm arama motoru optimizasyonu kavramını içine alacak kadar geniş. Ben de bu yazımda sizlere Google SEO yöntemlerinden bahsedeceğim.
Öncelikle yeni bir web sitesi oluşturduysanız, sitenizi Google'a kaydettirmeniz gerekmektedir. Buradaki bağlantıdan site adresinizi Google'a gönderebilirsiniz.
Ayrıca XML site haritası dosyası oluşturup yollamanız da, sitenizde normal tarama ile keşfedilemeyecek içeriklerin dahi Google tarafından taranabilmesine yardımcı olur.
Siteniz Google tarafından indekslendikten sonra, sitenizin içerik genişliğine ve içeriğin güncellenme sıklığına göre Googlebot'lar tarafından periyodik olarak taranır.
Google üzerinde herhangi bir arama yaptığınızda aramanızla ilgili en alakalı sonuçlar listelenir. Bu alaka düzeyi 200'ü aşkın kriterle belirlenir. Pagerank de bu kriterlerden biridir. Bir sitenin Pagerank değeri, başka sitelerden sizin sitenize verilen bağlantıların sayısı ve niteliği dikkate alınarak belirlenir. Buna detaylı olarak daha sonra değineceğiz.
Yarım saniyeden az süren bir Google sorgusunda aşağıdaki süreçler gerçekleşmektedir.
Google'da yer almaya başlayan, yani indekslenen sitemizin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması için arama motoru optimizasyonu yapmamız gerekir.
Eğer sitenizi kendiniz geliştiriyorsanız, SEO kuralları ve ipuçlarından yararlanarak kendi optimizasyonunuzu yapabilir veya bu konuda uzmanlaşmış kişi ve firmalardan yardım alabilirsiniz. Ancak bu kişi ve firmaların SEO konusunda gerçekten iyi olduklarına emin olmanız gerekir.
Google, Adwords reklamları dışında kalan organik sonuçlara müdahale etmemektedir. Bu yüzden Google'da ilk sırayı kimse garanti edemez. Bu konuda dikkatli olmanızda fayda var.