Kpss 2012 Güncel Genel Kültür Bilgileri SİYASET ALANINDAKİ GÜNCEL BİLGİLER



SİYASET ALANINDAKİ GÜNCEL BİLGİLER

 YUNANİSTAN’IN borç krizi bir türlü gündemden düşmüyor. Şimdi de bu ülkenin borçlarının yüzde 50 ile 70′i arası bir bölümünün silinmesi, kalanının ise vadeye bağlanması tartışılmaya başladı. Ekonomistlerin ‘saç tıraşı’ (haircut) diye adlandırdığı bu operasyona özellikle Alman bankaları karşı çıkıyor. Buna karşılık bu tür bir borç tıraşının Portekiz, İrlanda hatta İtalya için de düşük oranlarda da olsa yapılması gerektiğini söyleyenler var. Tüm bunlar tartışıladursun Yunan hükümeti, 2011 bütçe hedeflerine ulaşamayacağını açıkladı. Harcamalar kısılmasına rağmen vergi gelirleri artmadı. Gelir artmayıp ekonomi de büyümeyince doğal olarak borç ödemeleri zorlaştı. Bu yüzden moratoryum ilanı artık gün hatta saat meselesi olabilir.
Peki bu Moratoryum nedir? Olası bir moratoryum nasıl yankı bulur? Tüccarın birinin, diğer tüccarlara yüklü miktarda borcu varmış. Borçlu tüccar günler, geceler boyu düşünüp uykusuz kalmasına rağmen bir çözüm yolu bulamamış. Sonunda bir gece yarısı tüm alacaklılarının kapısına dayanıp “Ben borcumu ödeyemeyeceğim. Bundan sonra sizin uykularınız kaçsın” demiş… Fıkradaki gibi Yunanistan da moratoryum ilan ederse önce Avrupa’daki tüm başbakanların uykuları kaçacak. Sonrasında alacaklı banka yöneticileri ve patronları bu zincire eklenecek. Yunanistan bu kararı alır ve euro bölgesinden çıkıp drahmiye dönerse, önce hiperenflasyon tehlikesi ortaya çıkacak. Yunan hazine bonoları ve tahvillerinin değeri hızla gerileyecek. Bu kağıtları alanların eli yanacak. Ayrıca borç silme kararları bankaların bilançolarında kapatılması zor kara delikler açacak. Hatta Yunan özel bankalarının devletleştirilmesi gündeme gelecek… AB, moratoryum sonrasında oluşacak krizi iyi yönetemezse Portekiz ve İrlanda da topun ağzına gelecek. Kıbrıs Rum Kesimi için de moratoryum sesleri yükselecek. Domino etkisiyleYunanistan’a borç vermiş olan Fransız ve Alman bankalarının mali dengeleri bozulacak. İyi durumdaki bankaların durumu kötüleşenleri kendi haline bırakması, banka iflaslarına ve giderek bir kredi çöküntüsüne yol açacak. Bu süreç büyük ABD bankalarını da sıkıntıya sokacak. Çünkü ABD bankalarının AB’deki sorunlu ülkelere verdiği kredilerin toplamı 640 milyar doları buluyor. AB, ABD ve IMF dünya ekonomisini yeniden yapılandıracak önlemler almazsa durgunluk tüm ülkelerde sosyal huzursuzluklara ve siyasi çekişmelere yol açacak. Son kertede 2008 eylülündeki Lehman Brothers krizi mumla aranacak.
 Ortadoğu’da Tunus’ta bir kişinin kendini yakma girişimiyle başlayan olaylar, sadece bu ülkeyle sınırlı kalmayıp ‘domino etkisi’ gibi çevre ülkelere de sıçradı.
 Mısırdaki Eylemi yapanlar Müslüman Kardeşler. Eylemlerin yapıldığı yer Tahrir Meydanı
 Ortadoğu’da Yasemin Devrimi’nin etkisi Tunus, Libya, Ürdün, Sudan, Yemen, Cezayir ve Suriye gibi ülkelere de sıçradı
ENDİKUT 2012
2
 G-20 Liderler Zirvesi 18-19 Haziran 2012 tarihlerinde Meksikanın Los Cabos, şehrinde gerçekleştirilecek.
 Mısır’ın Eski Devlet Başkanı Mübarek ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.(2 Haziran 2012)
 Avrupa Birliği ile müzakere edilecek konular arasında konu başlığı en çok olan alan Tarım ve Kırsal gelişmedir.
 Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı seçilen ilk Türk Mevlüt Çavuşoğlu’dur.
 Kyoto protokolü 2012 yılında sona erecek ve yerini Bali konferansına bırakacaktır. ABD bu antlaşmayı imzalamamıştır.
 Hüseyin Diriöz, NATO Genel Sekreter Yardımcısı oldu.
 Avrupa Birliği’nin ilk başkanı Türkiye karşıtı olarak bilinen Belçika Başbakanı Herman Van Rumpoy oldu.
 İran’ın uranyum takasına ilişkin ortak formülle ilgili anlaşma (Tahran Antlaşması), Türkiye, Brezilya ve İran dışişleri bakanları tarafından imzalandı. Uranyum takasının Türkiye’de yapılacağı da bu imza ile resmileşmiş oldu
 Türkiye 2015′te G-20 dönem başkanlığını üstlenecektir.
 Fransa Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıkanların cezalandırılmasına ilişkin yasayı Ocak 2012′de kabul etti.
 Suriye’deki olayları tartışmak için 70′den fazla ülkenin katıldığı “Suriye Halkının Dostları” toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi.(1 Nisan 2012) Toplantıya 82′den fazla ülkenin temsilcisi katıldı. 40′a yakın ülke dışişleri bakanı düzeyinde toplantıda hazır bulundu.
 Mustafa Birden‘in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Danıştay Başkanlığına, yapılan seçimle Birinci Daire üyesi Hüseyin Hüsnü Karakullukçu seçildi.
 KKTC Kasım ayı itibariyle Libya tarafından resmen tanındı.
 Tarihte linç girişimiyle öldürülen ilk devlet adamı ‘Muammer Kaddafi’dir.
 2011 yılında bağımsızlığını kazanan en yeni ülke: Güney Sudan.(BM tarafından 192. Ülke olarak kabul edildi)
 Temmuz-Aralık 2012 döneminde AB dönem Başkanlığını Danimarka’dan devralacak olan Kıbrıs Rum tarafı üstlenecek .
 *TBMM Başkanı ilk seçiminde 2 yıl, sonra dönem sonuna kadar görev yapacak.
 *Memurlar, disiplin cezalarını yargıya götürebilecek.
 *İdare mahkemeleri ve Danıştay, “yerindelik” denetimi yapamayacak, “kamu yararı” gerekçesiyle karar alamayacak. Yüksek Askeri Şûra kararıyla ordudan ilişiği kesilen subaylar, yargıda hak arayabilecek. Terfi işlemleri ve kadrosuzluk nedeniyle albaylıktan veya generallikten emekliye ayrılanlar geri dönemeyecek.
 *Anayasa Mahkemesi 17 üyeden oluşacak. TBMM, Sayıştay ve baroların göndereceği adaylar arasından 3 üyeyi seçecek. 14 üyeyi ise Cumhurbaşkanı atayacak. Cumhurbaşkanı, 4 atamayı doğrudan yapacak. Bu isimler, üst kademe yöneticileri, avukatlar, birinci sınıf hâkim ve savcılar ile en az 5 yıl deneyimli Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından olacak. Kalan 10 üyeden 3’ü Yargıtay’dan, 2’si Danıştay’dan, 1’i Askeri Yargıtay’dan, 1’i Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nden, 3’ü YÖK’ün göstereceği öğretim üyelerinden seçilecek.
 *Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilecek. 65 yaşını dolduran emekliye ayrılacak.
 *Anayasa Mahkemesi 2 daire ve Genel Kurul’dan oluşacak. Anayasa maddelerinin iptaline ve partilerin kapatılmasına 17 üyeden en az 12’sinin oyuyla karar verilebilecek.
 *HSYK 22 asil ve 12 yedek üyeden oluşacak, 3 daire halinde çalışacak. Adalet Bakanı Kurul’un başkanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kurul’un doğal üyesi olarak kalacak. 4 üyeyi Cumhurbaşkanı hukukçular ve avukatlar arasından atayacak. Yargıtay’dan 3 üye, Danıştay’dan 2 üye, Türkiye Adalet Akademisi’nden 1 üye seçilecek. 7 üye birinci sınıf adli yargı hâkim ve savcılarından, 3 üye birinci sınıf idari hâkim ve savcılardan olacak. Meslekten çıkarılan hâkim ve savcılar yargıya başvurabilecek.
 *Olağan yargı yollarını tüketen kişiler AİHM’den önce Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapabilecek. TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da görevleriyle ilgili suçlamalarda Yüce Divan’da yargılanacak.
 *Yurt dışına çıkış yasağı hâkim kararıyla konabilecek. Askerlik durumu, vergi borcu nedeniyle çıkış yasağı konulamayacak.
 *Partinin kapatılmasından sorumlu tutulup yasaklanan milletvekili, bağımsız olarak dönem sonuna kadar TBMM üyeliğine devam edebilecek.
 *TBMM Başkanlığı’na bağlı Kamu Denetçiliği Kurumu(Ombudsman) kurulacak. İdareyle ilgili şikâyetler yargıya taşınmadan uzlaşmayla çözülmeye çalışılacak.
 Fransa cumhurbaşkanı değişti. François Hollande, 6 Mayıs’taki son turda Nicolas Sarkozy’yi geçerek Fransa Cumhurbaşkanı oldu.
 Putin tekrar Rusya Devlet Başkanı oldu. Medvedev ile koltukları değiştiren Putin, yeniden Kremlin’e geçti.
 Suriye Ordusu’nun Humus’un Hula ilçesinde, 25 Mayıs 2012 Cuma günü gerçekleştirdiği katliamda 49′u çocuk 108 kişi hayatını kaybetti.
 Hula Katliam’ından sonra; birçok ülke Suriyeli diplomatları sınırdışı etti. Türkiye de bu ülkelerden biri.
 ABD’nin ev sahipliğinde 20-21 Mayıs 2012 tarihleri arasında NATO zirvesi Chicago da yapıldı.
 G8 2012 toplantısı Amerika’nın Chicago şehrinde yapıldı.(FAKİRİJA-FRANSA,ALMANYA,KANADA,İNGİLTERE,RUSYA,İTALYA,JAPONYA, AMERİKA)
 BM Medeniyetler ittifakı forumu toplantısı 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı.
 Suriye’de arabulucu olarak Kofi Annan görev almıştır.Suriye’nin, BM ve Arap Birliği’nin Suriye temsilcisi Kofi Annan’ın planını kabul ettiği bildirildi
 Türk Lirası’nın yeni simgesi Merkez Bankası tarafından seçilmiştir.
 Hırvatistan 2013 yılında Avrupa Birliğine 28. tam üye olarak katılacak.
 Türkiye 2020 Yaz Olimpiyatlarına Adaylığını Resmen açıkladı
 En fazla döviz rezervine sahip ülke Çin’dir.
 6. Dünya Su Forumu Mart 2012′de Fransa ‘nın Marsilya Şehrinde Yapıldı.
 Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi (TAİ) tarafından üretilen İnsansız Hava Aracı (İHA) adı ANKA’dır. İnsansız hava aracını ABD ve İsrail’den sonra üreten üçüncü ülke Türkiye’dir.
 Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdi Muhammedov İkinci defa devlet başkanı seçildikten sonra ilk yurt dışı gezisini Türkiye’ye yapmış, kendisine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından devlet nişanı verilmiştir.
 Çin ve Rusya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Suriye’deki şiddet olaylarını kınayan tasarısını veto ettiler.
EKONOMİ ALANINDAKİ GÜNCEL BİLGİLER
 2012 itibariyle Dünya Bankası başkanı Robert Zoellick’tir.(30 Haziran 2012 de görevini Kore asıllı Jim Yong Kim’e bırakacaktır.
 Türkiye’de bölgesel olarak ilk kez düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu (WEF) İstanbul’da yapıldı.(5-6 Haziran 2012) Forumda açılış konuşmasını Başbakan Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, böylece 2009′da yaşanan ‘One minute’ krizi sonrası forumda ilk kez konuştu.
 IMF’nin yeni başkanı Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde oldu.
 Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülke ALMANYA,en çok ithalat yaptığı ülke de RUSYA’dır.
 TÜİK verilerine göre İHRACAT da ilk sırayı “Motorlu Kara Taşıtları” aldı
 Türkiye, Meksika, Endonezya ve Güney Kore’nin gelişmekte olan ekonomilerini tarif etmek ve bu ülkelerin büyüyen ekonomilerinden bahsetmek için bundan sonra bu ülkelere ”MIST ülkeleri” denecek.
 Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığı’na eski Başkan Yardımcısı Erdem Başçı getirildi.
 Organik tarım merkezi seçilen ilimiz İzmir’dir.
 BRİCS ÜLKELERİ (İngilizce adlarının baş harflerinden yola çıkarak BRICS olarak anılan) Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dır.
 Avrupa Birliği Turizm Teşkilatı Bursa’yı 2013 Arap turizm başkenti olarak ilan etti.
 Kıbrıs’ta petrol araması çalışması yapan gemi Piri Reis’tir.
 Türkiye ile Ekvador arasındaki vize uygulaması 90 günlük ziyaretlerde kaldırıldı.
 ABD’de gelir dağılımını protesto için Wall Street hareketi başladı.
 Papadimos, Yunanistan yeni başbakanı seçildi. Yunanistan’ı darboğazdan kurtarmak için umutlu konuştu.
 Çin Güney Çin Denizi’nde Suudi Arabistan petrol rezervlerinin yüzde 80′ine tekabül eden 213 milyar varil petrol buldu.
 İtalya’da finansal istikrar yasasındaki değişikliklerin Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile görüşen Başbakan Silvio Berlusconi, istifasını sundu.
 2015 EXPO fuarı Milano’da yapılacak.
 Dünya ekonomi formu Davos’ta (İsviçre’de) toplanır.
 Uzun bir belirsizlikten sonra, hükümet 2012 ve 2013 yıllarını içi memur maaş zammını karara bağladı. Buna göre memurlar; 2012 yılı için 4+4, 2013 yılı için 3+3 zam alacaklar. Memurların Grev hakkı olmayıp toplu sözleşme hakkı vardır.Hakem kurulunda alınan kararlar kesindir.
 THY’de grev. THY çalışanlarına grevi yasaklayan kanun, 29 Mayıs’taki grev ile protesto edildi. 180 seferin iptal edilmek zorunda kalındığı grevden sonra açıklama yapan THY, greve katılan çalışanların görevine son vereceğini açıkladı.Stratejik bir kurum olduğu için THY’de çalışanlara grev yasağı geldi.
 İzmir’in Aliağa ilçesinde, beş milyar dolarlık yatırımla 10 milyon ton petrol işleyebilecek olan Star Rafinerisi’nin yapımına başlandı.(Azerbaycan-Türkiye ortaklığı)
 Türkiye’de 2007-2013 yılları arasında 9. Kalkınma Planı uygulanmaktadır.
 Mario Draghi 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren Jean-Claude Trichet’in yerine Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak atanmıştır.