Bodhidharma - Bodhidharmanın Zen Öğretisi kitabı indir




Bu üç alemde ortaya çıkan herşey zihinden gelir. Bu nedenle geçmiş ve gelecek Buda’lar tanımlamalara aldırmadan zihne zihni öğretirler.

Fakat eğer bunu tanımlamıyorlarsa, zihinle ne demek istiyorlar?

Soruyorsunuz. Bu sizin zihniniz. Ben yanıtlıyorum. Bu benim zihnim. Eğer zihnim olmasaydı, nasıl yanıt verebilirdim ki?Eğer zihniniz olmasaydı, nasıl sorabilirdiniz ki?

Soran sizin zihninizdir. Başlangıcı olmayan sonsuz kalpalar boyunca, ne yaparsanız yapın, nerede olursanız olun, bu sizin gerçek zihninizdir, bu sizin gerçek Buda’nızdır. Bu Zihin Buda'dır sözü de aynı şeyi söyler. Bu zihnin ötesinde asla başka bir Buda bulmayacaksınız. Bu zihnin ötesinde aydınlanma ya da nirvana aramak mümkün değildir. Zihinle kastedilen kendi öz-doğanızın gerçekliği, neden ve sonucun yokluğudur. Zihniniz nirvanadır. Zihnin ötesinde bir yerde bir Buda ya da aydınlanma bulabileceğinizi düşünebilirsiniz, fakat böyle bir yer yoktur.

Bir Buda ya da aydınlanma bulmaya çalışmak uzayı tutmaya çalışmak gibidir. Uzayın bir adı vardır, fakat şekli yoktur. O kaldırabileceğiniz veya indirebileceğiniz birşey değildir. Ve kesinlikle onu tutamazsınız. Bu zihnin ötesinde asla bir Buda göremezsiniz. Buda sizin zihninizin bir ürünüdür. Neden bu zihnin ötesinde bir Buda arayasınız ki?