Ramazanda Diyet Yapilir mi?



 Ramazanda Diyet Yapilir mi?

Bu sene Ramazan ayinin Agustos'a denk gelmesi oruc tutan herkesi cok zorda birakiyor. Ozellikle susuzluk buyuk tehlike. Bu sebeple kendinizi zorlayacak ve sagliginizi tehlikeye atacaginizi dusunuyorsaniz, ilac kullaniyorsaniz bu ay oruc tutmamaniz sagliginiz acisindan iyi olacaktir.

Peki bu Ramazan bu kadar zor oruc tutulacaksa diyet yapmayi dusunenler ne yapmali. Diyet konusu aslinda hassas bir konu Ramazan ayinda diyet yapmak ile ilgili yazimizda bu ayda diyet yapmanin nasil olacagi konusunda bilgileri bulabilirsiniz.

Ramazan ile birlikte hoş bir telaş başlar: Nasıl besleneceğiz? Doktor veya diyet uzmanı ile karşılaşanların ilk sorusu neleri yiyeceği ya da yemeyeceğidir.

Hemen belirtelim: Ramazanı yemek ya da yememek üzerine değil, beden ve ruhunuzu terbiye etmek üzere kurgulamalısınız. Orucu sadece bedensel değil, ruhsal bir temizlenmenin ve beslenmenin fırsatı yapmalısınız.

Ramazan’ın bir yıl boyunca tükettiğiniz tonlarca yiyeceğin kalıntılarının (ağır metaller, antibiyotik ve hormon artıkları) ve yüklendiğiniz ruhsal ağırlıkların temizlenebilmesi için sunulmuş bir fırsat olduğunu unutmamalısınız.

Nasıl beslenmeli

Ramazan süresince hafif, hazmı kolay, yapısı basit, atık maddesi az ve yapay katkılar içermeyen, doğal besinler tüketmeye gayret etmelisiniz. Daha çok sebze, meyve, bakliyat ve tam tahıl tüketmeli, zeytinyağlı yemeklere öncelik vermelisiniz. Hazır besinleri, dondurulmuş gıdaları, doymuş yağ ve protein bombası hayvansal ürünleri (sucuk, pastırma, sosis, et kavurma) azaltmalısınız. Ramazan ayını hücre ve dokularınız için tam bir dinlenme, nefes alıp temizleme süreci yapmalısınız. Daha çok ve daha farklı şeyler yerine daha az, doğal ve hafif besinler tüketmenin yollarını aramalısınız.

Ramazan süresince sadece yiyip içeceklerinize dikkat etmeniz yetmez. Bu bir aylık süreci aynı zamanda bir ruhsal beslenme ve arınma dönemi gibi planlamalısınız.

İç dünyanızı temizlemeli, küskünlük, kızgınlık ve düşmanlıkları yok etmelisiniz, ruhsal yükünüzü hafifletip duygusal açlığınızı gidermeli, ruhunuzu daha güzel daha keyifli ve huzurlu duygularla süslemelisiniz. Bunun için aile büyüklerinizin kabirlerini ziyaret edebilir, akrabalarınızı arayıp hatırlarını sorabilir, fakirlere, kimsesizlere, hasta ve yaşlılara yardım edebilirsiniz. İnanç dünyanızı daha da genişletebilir, yüreğinizi ‘var olmanın dayanılmaz hafifliği’ ile tıka basa doldurabilirsiniz.

Bir kez daha hatırlatalım: Ramazan ayı kilo verme, diyet yapma, zayıflama ayı değildir! Bu güzel ay, sahip olmanın değil, kendiniz olmanın, şükredip inanmanın, huzurun, sevginin, saygının, paylaşmanın çoğaltıldığı bir zamandır.