Kitabını Almadan Dukan Diyetini Öğren!



Dukan diyeti kitabı, Dukan diyet listesi, Dukan diyeti nasıl yapılır, Dukan diyeti test, Dukan diyeti yapanlar, Dukan diiyeti kitabı indir, Dukan diyeti yorumlar, Dukan diyeti evreleri, Dukan diyeti Türkçe, Dukan diyeti aşamaları, Dukan diyeti kadınlar, Pierre Dukan diyeti, Dukan diyeti nedir, göbek eritme, karın yağları, göbek nasıl erir, göbeğimi nasıl eritebilirim, göbeğimi nasıl eritirim, göbekteki yağlar nasıl erir, göbekteki yağlar nasıl erir, karın yağları eritme, diyet, zayıflama, kilo verme, rejim gibi konular hakkında olup sağlıklı yaşam (fitness) ve spor konusuyla dolaylı yoldan ilgili olan bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: jypsygen, Caro Wallis ve Daniel Condurachi Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

Dukan diyeti çok konuşuldu, çok yazıldı, çok çizildi ama bugüne kadar okuduğunuz yazılar sizi kitabına mahkûm etti. Bizim yazımız ise kitabı almak istemeyenlere veya kitabı alamayanlara yönelik. İşte size kitaba gerek duymayacağınız şekilde anlatılmış Dukan diyeti!

Dukan Diyeti


Belki sizlerin de arasında benim gibi yaşamının önemli bir bölümünü diyetlerle geçirenler ve hatta her diyet sonrasında eski alışkanlıklarına geri döndükleri için verdikleri kilolardan daha fazlasını alanlar vardır. Kalori hesaplama yöntemine dayanan diyetler, akupunktur, hatta bilinçsizce yaptığım oldukça düşük kalorili diyetler sayesinde her defasında 9-14 kg arası kilo kaybettim. Fakat diyeti bırakıp eski alışkanlıklarıma döndüğüm için bu kiloları her defasında 3-5 kilo fazlasıyla geri aldım. Tüm bu diyetler bana oldukça yavaşlamış bir metabolizma olarak geri döndü ne yazık ki.
Bugünkü bilinç düzeyimle bunları değerlendirdiğimde ne kadar yanlış olduğunu çok iyi görüyorum. Gıda içerikleri, vücudun ihtiyaçları, kilo verme ve koruma yöntemleri, egzersiz yöntemleri vs. konusunda çok daha fazla bilgi sahibiyim artık. Fakat tüm bunların üstüne kilo vermek için metabolizmam nedeniyle daha fazla çaba harcamam gerekiyor.
Forumdaki arkadaşlar bir süredir farklı diyet yöntemlerini deneyerek kilo verme çabamı biliyorlar. İşte bu arayışlarım sırasında Dukan Diyetiyle karşılaştım. Bu diyetin 2. aşamasındayım ve 3 hafta gibi bir sürede 4 kilo verdim. Bu beni umutlandırdı ve bu diyeti sizlere tanıtmaya karar verdim.

Sabrınız Yoksa Bu Diyete Başlamayın

Birçok insan kilo verme çabası içindeyken gelgitler ve kısırdöngüler yaşayıp ve çeşitli yanlışlar yapabiliyor. Eğer bu diyete başlama niyetindeyseniz öncelikle kesin karar vermeniz ve diyete ara vermemeniz gerekiyor. Diyet hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olup, neyi niçin yaptığınızı bilirseniz çok daha emin adımlarla ilerleyeceğinize inanıyorum.
Bu sürecin vermek istediğiniz fazla kilonuzla orantılı uzun bir süreç olduğunu unutmayın. Eğer bu diyeti tüm kurallarıyla uygulamayacaksanız, yarım bırakacaksanız, kilo verme aşamasını gerçekleştirip, sabitleme ve daha sonrasında yaşam biçiminizi buna uygun değiştirmeyecekseniz bu diyete hiç başlamamanızı öneriyor diyetin yaratıcısı Dr. Pierre Dukan (obeziteyle savaşan fit çocukların notlarının yükselmesini önerdiği için hakkında soruşturma açılan Pierre Dukan savunma vermeyi reddettiğinden 18 Mayıs 2012'den itibaren tıp doktoru olduğu Fransa'da hekimlik yapması yasaklanmış, unvanı alınmıştır). Tabii buradaki yaşam biçimini değiştirme lafı hiç gözünüzü korkutmasın, çünkü bunlar hiç de yapılmayacak şeyler değil.
Ayrıca diyete başlamaya karar verdiğinizde aşağıda linki verilen siteye girip vermek istediğiniz kiloya bağlı olarak yapacağınız atak döneminin kaç gün olacağını belirlemenizi ve herkesin kendi faktörlerine bağlı olarak değişik olan doğru hedef kilonuzu hesaplamanızı öneriyorum. Bu sayede önünüzdeki hedeflerinize ulaşma zamanlarınız çok daha netleşecektir.

Pierre Dukan meslek hayatının yaklaşık 35 yılını kilo vermek isteyen insanlara yardıma adamış ve bu uzun yılların verdiği deneyimlerin sonucunda doğru bir yöntem olduğunu düşündüğü diyet yöntemini önermeye karar vermiş.

Dukan Diyetinin 4 Ana Dönemi

Dukan diyeti başlıca dört dönemden oluşuyor. Bunlar aşağıdaki şekildedir:
1) Atak dönemi; kısa ve sarsıcı
2) Seyir dönemi; istenilen kiloya ulaşıncaya kadar taviz vermeden uygulanan dönem
3) Güçlendirme dönemi; Kaybedilen her kilo başına 10 gün
4) Koruma dönemi; Ömür boyu her perşembe sadece protein + 3 çorba kaşığı yulaf kepeği kullanımını bırakmamak ve her gün asansör(e binmemek) veya başka bir egzersiz yapmak
Görüldüğü gibi güçlendirme dönemi ve koruma dönemini de içerdiği için diğer diyet yöntemlerine göre önemli bir farklılık içeriyor. Aslında bir diyette kilo kaybetmenin yanında ulaşılan kilonun korunması da çok önem taşıyor. Kilo vermeyi başaran pek çok insanın elinde bunu korumak için bir reçete olmadığı için yaşamına bıraktığı yerden geri dönüyor.

Dukan Diyetini Yakından Tanıyalım

Şimdi Dukan diyetinin yukarıda bahsettiğimiz dört aşamasına daha ayrıntılı bakalım.

1) Atak Evresi

Bu dönemde yağsız, sadece protein yönünden zengin gıdalar tüketiliyor. Atak döneminin amacı organizmayı şaşırtmak ve hızlı bir kilo kaybıyla başlangıç yapmak. Dirençli organizmalarda bile kaybedilen kilolarla motivasyonun artmasını sağlamak.
Bu dönemin süresi kilo fazlanıza ve vermek istediğiniz kiloya göre 1-10 gün arasında değişiklik gösteriyor. Bu gün sayısını doğru hesaplamak için yukarıda verdiğim bağlantıdan bilgilerinizi girerek doğru sonuçları elde edebilirsiniz.
Bu dönemde tüketebileceğiniz gıdalar aşağıdaki şekilde maddelenmiştir.
1) Az yağlı etler: Dana ve sığır etleri (etlerin yağsız bölümleri seçilmeli ve yağ kullanılmadan pişirilmeli).
2) Sakatat: Karaciğer, böbrek, dana ve sığır dili,
3) Tüm balık çeşitleri,
4) Bütün deniz ürünleri,
5) Derisiz olarak tüm kümes hayvanları,
6) Yağsız jambon, yağsız hindi ve tavuk dilimleri,
7) Yumurta
8) Yağsız süt ürünleri,
9) Günde 1,5 litre su (içtiğiniz tüm sıvıları sayabilirsiniz)
10) Yulaf kepeği ( 1,5 yemek kaşığı)
Tüm bu gıdaların yanında günde en az 20 dakika yürüyüş,
İsteyenlerce kahve, çay, bitki çayları da içilebilir.
Yukarıdaki listedeki besinleri istediğiniz sırayla, istediğiniz kadar atak dönemi içerisinde kullanabilirsiniz. Fakat bu listenin dışına çıkmak kesinlikle uygun değildir.

2) Seyir Dönemi

Bu dönemde atak dönemindeki proteinlere sebzeler eklenir. Hedeflediğiniz kiloya ulaşana kadar 1+1 ya da 5+5 şeklindeki beslenme yöntemi izlenir. Bunun açıklaması şu şekildedir: 5 gün protein / 5 gün protein + sebze ya da 1 gün protein / 1 gün protein + sebze. Bunu dönüşümlü bir şekilde uygulamanız gerekiyor. Hangisi size uygunsa onu tercih edebilirsiniz, kilo kaybettirme açısından bir farklılık gözlenmemiş.
Fakat kendi deneyimlerimden 1+1 yöntemini sıkıcı olmaması açısından daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Bu dönemde sebzeler etlere ek olarak taze veya pişmiş olarak istenilen miktarda yenilebilir. Pişirirken yağ kullanmamanız gerekmektedir. Bu sebzeler domates, salatalık, turp, ıspanak, kuşkonmaz, pırasa, taze fasulye, lahana, mantar, kereviz, rezene ve tüm salata türleri, hindiba, pazı, patlıcan, kabak ve de her öğünde olmamak üzere havuç ve pancardır.
Fakat şuna çok dikkat edilmelidir. Patates, mısır, pirinç, bezelye, nohut, bakla, mercimek ve börülce gibi nişastalı sebzeler bu evrede yenilmemelidir. Her ne kadar yiyeceklerin miktarları sınırsız da olsa durmadan sakız çiğner gibi sebze ya da diğer gıdalar tüketilmemelidir diyor Dukan. Zaten çok fazla açlık hissedilmediği için çok fazla yeme ihtiyacı da duymuyorsunuz.
Bazen seyir döneminde kilo verme durur ya da sebzelerin eklenmesiyle çok hafif bir kilo alma olabilir. Fakat bu geçici bir dönemdir, bir süre sonra kilo verme devam edecektir. Fakat metabolizmanızın direndiğini düşünüyorsanız arada 4 gün atak dönemindeki gibi saf proteinin tüketildiği beslenme biçimini seçin ve günlük yürüyüşünüzü 20 dakikadan 60 dakikaya çıkarın. Direncin kırıldığını göreceksiniz.
Bu direncin sebebi; vücut kendi kaynaklarından kullanılmakta olduğunu fark ediyor ve bunun önüne geçmek için çaba sarf ediyor ve ilk fırsatta kullanılan depoları yerine koymak için çalışmaya başlıyor.
Kişilerin yılgınlığa düştükleri ya da diyete son verdikleri dönem seyir dönemiymiş. Bu oran diyeti uygulayanların % 50’sine tekabül ediyor. İlk verilen kilolardan sonra yılgınlığa düşüp diyetin devamını getiremeyenler ve hedeflediği kiloya ulaştıklarını düşünüp diyeti bırakanlar bu oranı oluşturuyorlar. Peki diyetle hedeflediğimiz kiloya ulaştık, ya sonra? Sonrası Dukan diyetinde güçlendirme dönemi olarak isimlendiriliyor. Güçlendirme dönemi en az kilo verme dönemi kadar önemli. Kilonuzun sabitlenmesi ve yavaş yavaş normale dönmeye başlayan beslenme biçimine vücudunuzun adapte edilmesini içeriyor bu süreç.

3) Güçlendirme Dönemi

Seyir döneminde bir hayli kilo kaybetmiş olan vücut, bu kiloları geri kazanmak için üç yola başvuracaktır:
• Bunların ilki besinlere yönelik iştah duygusunu yaratarak açlık hissi yaratmaktır.
• İkincisi organizmanın daha az enerji harcamaya başlamasıdır. Küçük bir aktivitede bile yorgunluk hissi yarattığı için hareketler yavaşlamaya başlar.
• Son olarak da vücut tüketilen besinlerdeki kalorilerden en yüksek oranda yararlanma eğilimi taşır. Normal koşullarda 100 kalori çekilen bir besinden diyet sonrasında 120-130 kalori çekilmeye başlanır. İştahın artması, kalori tüketiminin azalması ve alınan besinlerden sonuna kadar faydalanılması zayıflamış bir kişinin kalori süngeri hâline gelmesine neden olur.
Bu durum genellikle kişinin ulaştığı kilodan memnun olması ve eski alışkanlıklarına geri dönmesiyle birlikte gerçekleşir. Verilmiş kiloların büyük bir hızla geri alınmasının en doğal ve en sık görülen nedeni budur.
Bu kiloların geri dönmesini engelleme konusunda hiç bir doğal yöntem ya da tedavi yoktur. Bunu önlemenin en iyi yolu iyi bir beslenme stratejisi izlemektir.
Kiloların geri dönmesi açısından en riskli dönem her kaybedilen 1 kilo için 10 gündür. Bu nedenle güçlendirme döneminin ne kadar süreceğini hesaplarken verdiğiniz toplam kiloyu 10 ile çarpmalısınız ve sonuçtaki gün sayısı kadar bu döneme özgü beslenmeye devam etmelisiniz.
Güçlendirme döneminde tüketilecek besinler:
- Atak döneminin proteinli besinleri,
- Seyir döneminde yenilen sebzeler,
- Muz, üzüm ve kiraz dışında her gün bir porsiyon meyve,
- Günde iki dilim tahıllı ekmek,
- 40 gr. çok yağlı olmayan peynir,
- Haftada 2 porsiyon nişastalı gıda,
- 2 çorba kaşığı yulaf kepeği,
- 25 dakika yürüyüş,
- Haftada 2 kez ödül yemeği ( Ödül yemeğini arka arkaya günlerde, öğünlerde ve üst üste 2 tabak yemeyin.)
- Haftada 1 gün mutlaka atak dönemindeki gibi saf protein diyeti uygulayın.